4gamers.be

Battlefield 4

Door rafbanaan, 08-11-2013 15:44

Battlefield 4 krijgt weer de vier bekende klassen met zich mee, namelijk Assault, Support, Engineer en Recon. Deze klassen zijn in grote lijnen hetzelfde gebleven, al is er een verschil in wat de Engineer kan gebruiken als hoofdwapen. In Battlefield 3 waren de PDW-wapens toegankelijk voor iedere klasse, maar dit is nu anders. De Engineer-klasse krijgt nu exclusief toegang tot de PDW-wapens en de Carbine-wapens, die in BF3 exclusief voor de Engineer-klasse waren, worden beschikbaar gesteld voor iedere klasse. Hierdoor krijg je een belangrijke wijziging in de keuze van wapens bij de verschillende klassen, want nu kan een persoon met de Recon-klasse offensief spelen, dankzij de Carbine-wapens. 

Ook voertuigen zijn weer talrijk aanwezig in de multiplayer. Veel voertuigen zullen bekend voorkomen, maar er zijn ook enkele nieuwe. Zo hebben we een zwaar bepantserde truck die enkele stoten kan verdragen. Een goed gewapend schip is ook aanwezig, waardoor we eindelijk zeeslagen kunnen nabootsen. Ook voorziet DICE nu twee soorten vliegtuigen. Zo heb je straaljagers die vooral dienen om andere vliegtuigen en helikopters uit de lucht te halen en heb je een straaljager die zich richt op grondaanvallen.

Battlefield 4 screenshot

Net zoals je wapens kan je ook je voertuigen voorzien van enkele extra's om ze beter te maken dan die van de vijand. Zo kan je nieuwe raketten vrijspelen voor het luchtafweergeschut, betere munitie voor je gepantserde tank en meer. In tegenstelling tot Battlefield 3 begin je in Battlefield 4 met enkele extra's voor je voertuigen. Zo krijg je nu meteen toegang tot de flares voor je vliegtuigen en helikopters en is er ook meteen een machinegeweer vastgezet op je tank.

Wanneer je de ronde start, kan je een eenheid binnentreden om zo te kunnen samenwerken om de opdrachten tot een goed einde te brengen. Het aantal leden waaruit een eenheid bestaat is naar omhoog geduwd, want nu kan je met vijf soldaten een eenheid vormen in plaats van vier. De Squad Upgrades uit Battlefield 3 worden in Battlefield 4 vervangen door Field Upgrades. De Field Upgrades zijn een persoonlijk iets, maar om steeds betere uitwerkingen te verkrijgen moet je samenwerken. Door samen te werken, verdien je punten die ervoor zorgen dat je betere Field Upgrades vrijspeelt. Je moet ook opletten dat er steeds iemand van je eenheid in leven blijft, want zodra je hele eenheid dood is, moet je helemaal opnieuw beginnen met het vrijspelen van de Field Upgrades.

De Commander-mode is weer aan de multiplayer toegevoegd. Vanaf dat je level tien bereikt hebt, kan je je aanmelden om de Commander van een team te worden. Dan krijg je toegang tot enkele behulpzame speeltjes voor je team. Zo kan je een UAV inroepen op een bepaald punt en deze toont alle vijanden op de minimap, maar je kan bijvoorbeeld ook een dodelijke raket afsturen op een doel of een AC-130 de lucht in sturen. Om het verloop van de ronde goed te laten verlopen, kan je orders geven aan de eenheden binnen je team. Wanneer men dit doet, krijgen jij en de uitvoerende eenheid punten. Gelukkig kan je vlotjes communiceren door VOIP te gebruiken.

Battlefield 4 screenshot

Wanneer je nu in level stijgt, speel je Battlepacks vrij. Een Battlepack komt in 3 stappen: brons, zilver en goud. Elke Battlepack bevat willekeurige goodies. In de meeste gevallen is dit camouflage of een tijdelijke XP-boost. De Battlepacks kunnen ook zorgen voor een nieuw vizier voor een wapen, zodat je niet eerst een aantal kills moet halen om het vrij te spelen. Een klein nadeel is dat je soms meteen een zeer goed vizier vrijspeelt voor een wapen waar je anders niet meteen aan geraakt. De bedoeling was dat de Battlepacks vooral cosmetische extraatjes waren, maar dit is toch net een tikkeltje anders dan.

Op de verschillende mappen kan je drie 'Battle Pickup'-wapens terugvinden die enorme schade kunnen aanrichten. Ze zijn beperkt qua munitie, qua gebruiksduur en draagbaarheid, dus ze bieden echt een extra wanneer je eraan geraakt. Je kan denken dat deze veel te sterk zijn en dat ze een oneerlijk voordeel bieden, maar dat is gelukkig niet zo, net doordat hun gebruik zo beperkt is. Wie niet te spreken was over de kracht van knife kills, zal in Battlefield 4 nog een counter kunnen doen door tijdig te reageren.

Met Missions kan je dan weer zelf opdrachten bedenken om zo de onderlinge strijd met vrienden te bevorderen. Een opdracht kan bijvoorbeeld zijn dat je drie keer op rij de beste moet zijn als Assault op een specifieke map. Degene die de Mission weet te winnen, krijgt speciale dogtags.

Battlefield 4 screenshot

Op visueel vlak is Battlefield 4 weer wat beter dan Battlefield 3. De omgevingen zijn voller en bevatten meer detail. Ook de personages zijn gedetailleerder en de weerseffecten gedurende de storm op Paracel Storm zijn indrukwekkend. De basisvoorstelling is wel niet veel anders dan die van Battlefield 3, maar alles is gewoon ietsje beter naar voor gebracht. Dat ontwikkelaar DICE verstand heeft van geluid weten we allemaal en dit is in Battlefield 4 niet anders. Het geluid van je wapens, voertuigen of explosies klinken allemaal zeer realistisch, maar dat zijn we dan ook gewoon. De stemacteurs leverden goed werk voor de singleplayerdialogen, al zijn de dialogen dus soms wel een beetje bizar te noemen.

De lancering van Battlefield 4 verliep niet al te vloeiend. Spelers worden op willekeurige basis van de servers gegooid en Battlefield 4 durft wel eens van zichzelf afsluiten. Wijzelf ondervonden microstutter en problemen met de FPS in zowel de multiplayer als singleplayer. Om af te sluiten hebben we nog één punt, de netcode. We kunnen allemaal wel accepteren dat de netcode in Battlefield 3 niet zijn gebreken had, maar hou je vast, want de netcode in Battlefield 4 is erger dan de netcode in Battlefield 3. Hou dus rekening met heel wat bizarre momenten, waarbij je bijvoorbeeld je volledige magazijn  leegknalt en hij helemaal niet geraakt wordt, terwijl je zelf wel het loodje legt. We hopen van harte dat ontwikkelaar DICE de lanceringsproblemen snel kan oplossen en de netcode snel kan aanpakken, want op dit moment is het erg.

Conclusie

Battlefield 4 weet het beter te doen dan Battlefield 3 op tal van zaken. Het verhaal is beter, het design van de mappen is uitstekend en de nieuwe toevoegingen, namelijk Levolution en de Commander-mode, zorgen voor dat klein beetje meer. Spijtig genoeg kampt de titel met ettelijke problemen die eigenlijk al opgelost hadden moeten zijn. Indien je Battlefield 4 voor de pc wil aankopen, raden we je aan om best nog even te wachten tot een paar updates gepasseerd zijn.

Positief

  • Actievolle singleplayer...
  • Commander-mode
  • Levolution
  • Design multiplayermappen
Score
85/100

Negatief

  • ..., maar kort
  • Netcode
  • Basis niet veel anders dan BF3
  • (Lanceerziektes)
Grafisch
90%
Geluid
93%
Fun
85%
Gameplay
83%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.